+48 793 003 259 aronia@aronia.org.pl

Publikacje o aronii

Jeden z największych znawców uprawy aronii w Polsce. Od ponad 30 lat zajmuje się selekcją, rozmnażaniem i hodowlą tej rośliny na terenie Polski. Jako pierwszy założył w naszym kraju szkółkę sadzonek aronii i nadal korzystając z ogromnego doświadczenia, ją prowadzi. Jego klienci mogą liczyć na bezpłatne, fachowe poradnictwo na temat zakładania i prowadzenia plantacji. Jest absolwentem SGGW.

Tylko teraz w atrakcyjnej cenie:
10 zł + koszty wysyłki!!!

Zapraszamy do pobrania i przeczytania darmowego rozdziału

 

  1. Pochodzenie aronii i jej historia
  2. Skład chemiczny, właściwości lecznicze i przydatność do przetwórstwa
  3. Biologia aronii
    1. Krzewy
    2. System korzeniowy
    3. Pędy i liście
    4. Kwiaty
    5. Owoce
  4. Wymagania klimatyczne i glebowe
    1. Stanowisko
    2. Nasłonecznienie i temperatura
    3. Odporność na niskie temperatury
    4. Zapotrzebowanie na wodę
    5. Wymagania glebowe
  5. Projektowanie plantacji
  6. Przygotowanie gleby przed posadzeniem plantacji
  7. Zakładanie plantacji
  8. Pielęgnacja nasadzeń
    1. Gleba
    2. Odchwaszczanie
    3. Zadarnianie
    4. Nawożenie
    5. Cięcie
  9. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
  10. Zbiór owoców
  11. Uprawa ekologiczna

  1. Aronia a „sprawa polska”
  2. Pochodzenie rośliny i jej historia w Polsce
  3. Chemia owoców aronii
    1. Witaminy, fitaminy i antyoksydanty
    2. Antocyjany
    3. Katechiny i taniny
    4. Kwasy i inne związki
    5. Błonnik aroniowy
    6. Super-jagody
  4. Rodniki i antyoksydanty
    1. Sojusznik – antyoksydant
    2. Przeciwnik – reaktywne formy tlenu i azotu
    3. Obrona przed utlenieniem
    4. Jak ograniczyć źródła wolnych rodników?
  5. Antyoksydanty świata roślin
    1. Gra w niebieskie – czerwone
    2. Ochrona przed słońcem
    3. Obrona przed patogenami i zwierzętami roślinożernymi
  6. Antyoksydanty w diecie człowieka
    1. W poszukiwaniu „super-antyoksydanta”
    2. Antyoksydacyjne właściwości owoców: banany czy jagody?
    3. Preparaty roślinne w profi laktyce i leczeniu
    4. Badania populacyjne
    5. Czerwone wino i „paradoksy francuskie”
    6. Katechiny zielonej herbaty
    7. Żywność funkcjonalna i suplementy diety
  7. Badania biologiczne związków z aronii
    1. Czy antocyjany i katechiny wchłaniają się?
    2. Bez miażdżycy i chorób serca
    3. Front walki z chorobami nowotworowymi
    4. Neuroprotekcyjne właściwości związków z aronii
    5. Zdrowe oczy w epoce komputerów
    6. Cukrzyca
    7. Dbamy o skórę
    8. Inne choroby, w których może pomóc aronia
  8. Aronia i wojsko
    1. Broń chemiczna
    2. Antocyjany a choroba popromienna
  9. Aronia w przemyśle
  10. Aronia w kuchni (Barbara Hołub)
    1. Soki i syropy
    2. Dżemy i konfitury
    3. Nalewki aroniowe
    4. Aronia na słodko i wytrawnie
    5. Kulinarne rady
  11. Uprawa aronii (Piotr Eggert)
    1. Botanika rośliny
    2. Wymagania klimatyczne i glebowe
    3. Projektowanie plantacji
    4. Przygotowanie gleby przed posadzeniem plantacji
    5. Zakładanie plantacji
    6. Pielęgnacja nasadzeń
    7. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
    8. Zbiór owoców
    9. Uprawa ekologiczna
  12. Aronia – sposób na zdrowe życie
    1. Jak to robią Amerykanie?
    2. Polskie plantacje
  13. Pożyteczne adresy dla entuzjastów aronii
  14. Skróty, definicje
  15. Piśmiennictwo

Pełna wersja do pobrania
Aronia – roślina dla gospodarstw ekologicznych (Hasło Ogrodnicze 06/2006)

F
F