+48 793 003 259 aronia@aronia.org.pl

Publications about aronia

MSc. PETER Eggert
One of the greatest experts aronia cultivation in Poland. He has over 30 years experience in selection, reproduction and breeding of aronia in Poland. As the first, he established in our country plantation of chokebrries seedlings.His customers can count on free expert advice how to start and run a plantation. He graduated from the Warsaw Agricultural University.

Only now price: 8 euro !!!

Available polish, english and german language version.
Here you can download free chapter:
 polish version and german version.

  1. Origin and history of the aronia (aronia) plant
  2. Chemical composition, medicinal properties and suitability for processing
  3. Biology of the aronia (aronia) plant
    1. The shrub
    2. The root system
    3. The shoots and leaves
    4. The flowers
    5. The fruit
  4. Climate and soil requirements
    1. The planting site
    2. Exposure to sunlight and temperature
    3. Resistance to low temperatures
    4. Water requirements
    5. Soil requirements
  5. Designing the plantation
  6. Preparing the soil
  7. Establishing the plantation
  8. Maintenance of the plantings
    1. Soil cultivation
    2. Weed control
    3. Establishing grass cover
    4. Fertilization
    5. Pruning
  9. Protection against pests and diseases
  10. Harvesting fruit
  11. Ecological cultivation

  1. Aronia a „sprawa polska”
  2. Pochodzenie rośliny i jej historia w Polsce
  3. Chemia owoców aronii
    1. Witaminy, fitaminy i antyoksydanty
    2. Antocyjany
    3. Katechiny i taniny
    4. Kwasy i inne związki
    5. Błonnik aroniowy
    6. Super-jagody
  4. Rodniki i antyoksydanty
    1. Sojusznik – antyoksydant
    2. Przeciwnik – reaktywne formy tlenu i azotu
    3. Obrona przed utlenieniem
    4. Jak ograniczyć źródła wolnych rodników?
  5. Antyoksydanty świata roślin
    1. Gra w niebieskie – czerwone
    2. Ochrona przed słońcem
    3. Obrona przed patogenami i zwierzętami roślinożernymi
  6. Antyoksydanty w diecie człowieka
    1. W poszukiwaniu „super-antyoksydanta”
    2. Antyoksydacyjne właściwości owoców: banany czy jagody?
    3. Preparaty roślinne w profi laktyce i leczeniu
    4. Badania populacyjne
    5. Czerwone wino i „paradoksy francuskie”
    6. Katechiny zielonej herbaty
    7. Żywność funkcjonalna i suplementy diety
  7. Badania biologiczne związków z aronii
    1. Czy antocyjany i katechiny wchłaniają się?
    2. Bez miażdżycy i chorób serca
    3. Front walki z chorobami nowotworowymi
    4. Neuroprotekcyjne właściwości związków z aronii
    5. Zdrowe oczy w epoce komputerów
    6. Cukrzyca
    7. Dbamy o skórę
    8. Inne choroby, w których może pomóc aronia
  8. Aronia i wojsko
    1. Broń chemiczna
    2. Antocyjany a choroba popromienna
  9. Aronia w przemyśle
  10. Aronia w kuchni (Barbara Hołub)
    1. Soki i syropy
    2. Dżemy i konfitury
    3. Nalewki aroniowe
    4. Aronia na słodko i wytrawnie
    5. Kulinarne rady
  11. Uprawa aronii (Piotr Eggert)
    1. Botanika rośliny
    2. Wymagania klimatyczne i glebowe
    3. Projektowanie plantacji
    4. Przygotowanie gleby przed posadzeniem plantacji
    5. Zakładanie plantacji
    6. Pielęgnacja nasadzeń
    7. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
    8. Zbiór owoców
    9. Uprawa ekologiczna
  12. Aronia – sposób na zdrowe życie
    1. Jak to robią Amerykanie?
    2. Polskie plantacje
  13. Pożyteczne adresy dla entuzjastów aronii
  14. Skróty, definicje
  15. Piśmiennictwo

F
F