+48 793 003 259 aronia@aronia.org.pl

Publicationen

Dipl. ing. PETER Eggert
Dipl. ing. PIOTR EGGERT – Einer der größten Kenner des Aroniaanbaus in Polen, der sich seit 30 Jahren mit der Selektion, Vehrmerung und Züchtung dieser Pflanze in Polen beschäftigt. Als erster hat er die Vehrmerungplantage der Apfelbeerenpflanze im Lande angelegt. Sie wird dank seiner Erfahrung weiterhin von ihm geführt. Seine Kundschaft kann mit kostenloser Fachberatung zum Thema Anlegen und Führung der Plantage rechnen. Er gechört zu den Absolventen der Landwirtschaftlichen Akademie Warschau (SGGW).

PREIS: 8 euro !!!

Freie Kapitel: PDF

  1. Die Herkunft von Apfelbeere und ihre Geschichte
  2. Chemische Zusammensetzung, Heileigenschaften und Verarbeitungseignung
  3. Biologie der Apfelbeere
    1. Strauch
    2. Wurzelsystem
    3. Triebe und Blätter
    4. Blüten
  4. Klimatische und Bodenanforderungen
    1. Standort
    2. Sonneneinstrahlung und Temperatur
    3. Resistenz gegen niedrige Temperaturen
    4. Wasserbedarf
    5. Bodenanforderungen
  5. Plantagenentwurf
  6. Bodenvorbereitung vor dem Anlegen der Plantage
  7. Anlegen der Plantage
  8. Pflege der Aufpflanzung
    1. Boden
    2. Unkrautbekämpfung
    3. Grasnarbe
    4. Düngung
    5. Schnitt
  9. Pflanzenschutz vor Krankheiten und Schädlingen
  10. Fruchternte
  11. Ökoanbau

  1. Aronia a „sprawa polska“
  2. Pochodzenie rośliny i jej historia w Polsce
  3. Chemia owoców aronii
    1. Witaminy, fitaminy i antyoksydanty
    2. Antocyjany
    3. Katechiny i taniny
    4. Kwasy i inne związki
    5. Błonnik aroniowy
    6. Super-jagody
  4. Rodniki i antyoksydanty
    1. Sojusznik – antyoksydant
    2. Przeciwnik – reaktywne formy tlenu i azotu
    3. Obrona przed utlenieniem
    4. Jak ograniczyć źródła wolnych rodników?
  5. Antyoksydanty świata roślin
    1. Gra w niebieskie – czerwone
    2. Ochrona przed słońcem
    3. Obrona przed patogenami i zwierzętami roślinożernymi
  6. Antyoksydanty w diecie człowieka
    1. W poszukiwaniu „super-antyoksydanta”
    2. Antyoksydacyjne właściwości owoców: banany czy jagody?
    3. Preparaty roślinne w profi laktyce i leczeniu
    4. Badania populacyjne
    5. Czerwone wino i „paradoksy francuskie”
    6. Katechiny zielonej herbaty
    7. Żywność funkcjonalna i suplementy diety
  7. Badania biologiczne związków z aronii
    1. Czy antocyjany i katechiny wchłaniają się?
    2. Bez miażdżycy i chorób serca
    3. Front walki z chorobami nowotworowymi
    4. Neuroprotekcyjne właściwości związków z aronii
    5. Zdrowe oczy w epoce komputerów
    6. Cukrzyca
    7. Dbamy o skórę
    8. Inne choroby, w których może pomóc aronia
  8. Aronia i wojsko
    1. Broń chemiczna
    2. Antocyjany a choroba popromienna
  9. Aronia w przemyśle
  10. Aronia w kuchni (Barbara Hołub)
    1. Soki i syropy
    2. Dżemy i konfitury
    3. Nalewki aroniowe
    4. Aronia na słodko i wytrawnie
    5. Kulinarne rady
  11. Uprawa aronii (Piotr Eggert)
    1. Botanika rośliny
    2. Wymagania klimatyczne i glebowe
    3. Projektowanie plantacji
    4. Przygotowanie gleby przed posadzeniem plantacji
    5. Zakładanie plantacji
    6. Pielęgnacja nasadzeń
    7. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
    8. Zbiór owoców
    9. Uprawa ekologiczna
  12. Aronia – sposób na zdrowe życie
    1. Jak to robią Amerykanie?
    2. Polskie plantacje
  13. Pożyteczne adresy dla entuzjastów aronii
  14. Skróty, definicje
  15. Piśmiennictwo

In Vorbereitung

F
F