Przepisy z aronii
Nasze przepisy:
Kompot z aronii, wiśni i porzeczek
Składniki:
- 1 szkl. wiśni
- 1 szkl. aronii
- 1 szkl czarnej porzeczki
- 6 łyżek cukru
- 3 l. wody
Owoce przebieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem. Możemy dodać cynamon lub cukier waniliowy. Na gotującą się wodę wrzucamy owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 min. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia i naciągnięcia. Pijemy schłodzony.
Sok z aronii
Składniki:
- 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
- 6 l. wody
- Liście wiśni około 5 dkg
- Świeży imbir 5-10 dkg
- Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
- Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
- Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
- 0,5-0,9 litra miodu
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Dodajemy miód i ponownie przegotowujemy. Usuwamy szumowinę i wrzące przelewamy do wyparzonych słoi lub butelek. Zakręcamy.
Sok z aronii II
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 400 g cukru
- 250 ml wody
- 1 duża cytryna
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Rozmrożone owoce aronii wrzucamy do garnka i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Z cytryny wyciskamy sok i wraz z wodą i cukrem dodajemy do owoców. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Odcedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. Zamiast cukru możemy do dosłodzenia soku użyć soku z winogron.
Nalewka lecznicza z aronii
Składniki:
- 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
- 6 l wody
- Liście wiśni około 5 dkg
- Świeży imbir 5-10 dkg
- Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
- Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
- Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
- 0,5-0,9 litra miodu
- Litr spirytusu
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Podgrzewamy całość do maksimum 40 stopni. Rozpuszczamy miód i dodajemy spirytus. Otrzymujemy około 8 litrów delikatnej nalewki o leczniczym działaniu.
Dżem aroniowo-owocowy
Składniki:
- 3 kg owoców aronii
- 2 kg cukru
- 3 kg truskawek (lub innych owoców jak wiśnie,
- porzeczki, maliny itp.)
- 6 torebek substancji żelującej (np. Żelfix 3do1, Dżemix
- 3do1)
Owoce aronii umyć i jeśli chcemy aby pozbawić je części naturalnej goryczki powinniśmy zamrozić je na kilka dni. Aronię włożyć do garnka doprowadzić do zagotowania i przez około 30 minut gotować na wolnym ogniu. Następnie garnek odstawić do ostygnięcia do takiej temperatury aby można przełożyć aronie do miksera i dokładnie ją rozbić do jednolitej masy. Zmiksowaną aronię przekładamy ponownie do garnka dokładamy truskawki lub inne owoce, ponownie doprowadzamy do zagotowania następnie dosypujemy cukier i substancję żelującą, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut i gorące przekładamy do słoiczków.
Dżem tak przyrządzony ma tą zaletę, że dość twarde skórki i nasiona aronii są rozbite a owoce truskawek czy malin są w dużych kawałkach. Ponadto rozbicie nasion aronii uwalnia zawarte w nich bardzo cenne kwasy tłuszczowe które w przypadku nie rozdrobnienia nasion mogłyby być nie przyswojone przez organizm.
Ze względu na to że owoce aronii zbieramy na przełomie sierpnia i września a truskawki czy wiśnie zbierane są znacznie wcześniej należy albo zamrozić aronię i przetrzymać do następnego roku w celu połączenia ze świeżymi truskawkami albo zamrozić truskawki i przetrzymać je w zamrażarce do zbiorów aronii.
Chutney z aronii
Składniki:
- 3 kg owoców aronii
- 6 sporych gruszek
- 150 gr cukru
- 4 czerwone cebule
- 1/2 szkl. octu winnego lub jabłkowego
- szczypta kardamonu, 2 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren gorczycy, szczypta
- imbiru
- szczypta soli
- Masło
Chutney idealnie nadaje się do wielu rodzaju mięs (polecamy szczególnie drób), jak również jako dodatek do kanapek. Ma lekko kwaskowo-słodkawy smak.
Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Aronię wrzucamy do garnka dodajemy cukier i włączamy na niewielki gaz. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Cebulkę dodajemy do aronii. Wkrawamy również obrane gruszki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy do owoców wraz z octem. Dusimy ok 60 minut. Chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
Galaretka aroniowa
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 0,5 l wody
- 1 spora cytryna
- 400 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Galaretka aroniowa idealnie pasuje zarówno do deserów jak i dodatek do sera.
Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do masy owocowej dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy.
Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia.
Syrop z aronii i mięty
Składniki:
- 1,5 kg owoców aronii
- 3 l wody
- 1 spora cytryna
- 4 gałązki świeżej mięty
- 3 kg cukru
Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.
Owoce aronii, cukier i wodę gotujemy przez 60 min. Do garnka wrzucamy gałązki mięty i pozostawiamy najlepiej na noc do ostygnięcia
Do masy owocowej dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy, gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików
Nie ma konieczności pasteryzowania soku.
Sos z aronii z winem
Składniki:
- 250 g konfitury lub dżemu z aronii
- kieliszek wytrawnego wina czerwonego
- 3 łyżki cukru
W rondelku dusimy konfiturę z winem i cukrem na niewielkim ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podajemy z mięsem lub serami.
Nalewka z aronii bez gotowania
Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l miodu (nie gryczany)
- 250 g cukru
Owoce zamrażamy na 2-3 dni. Rozmrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok. 3 tyg. Po 3 tygodniach odcedzamy spirytus i zasypujemy owoce cukrem. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzamy sok i wyciskamy owoce przez szmatkę.
W garnku w niskiej temperaturze podgrzewamy miód i dodajemy do soku i spirytusu. Przelewamy do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 6 miesiącach
Sok dla leniwych
Sok dla tych, którzy nie mają czasu. Nie wymaga dużo pracy.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 500 g cukru
- 1 l wody
- ulubione przyprawy: cynamon, goździki, kardamon
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Mrożoną aronię wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Owoce gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Odcedzamy. Pozostałe na sicie owoce aronii jeszcze rozgniatamy, aby wydobyć z nich większą ilość soku.
Sok zlewamy do garnka i dodajemy cukier oraz przyprawy. Gotujemy ponownie ok. 10-15 min. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.np w piekarniku.
Zamiast cukru możemy do dosłodzenia soku użyć soku z winogron.
Marmolada z aronii i jabłek
Pyszna marmolada, idealna do nadziewania wypieków.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 500-750 g cukru
- 250 ml wody
- 6 jabłek
- ulubione przyprawy: cynamon, goździki, kardamonn
Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Mrożoną aronię wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Zalewamy wodą i dorzucamy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1-2h. Gotowanie marmolady, warto rozłożyć na dwa dni, wtedy smak marmolady jest głębszy.
Wsypujemy do garnka 500 g cukru, dalej podgrzewamy ok 15-20 min. Próbujemy czy smak marmolady jest dla nas dobry. Jeśli marmolada jest zbyt kwaskowa, dodajemy resztę cukru.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.