+48 793 003 259 aronia@aronia.org.pl

Przepisy z aronii

Kompot z aronii, wiśni i porzeczek

Składniki:

  • 1 szkl. wiśni
  • 1 szkl. aronii
  • 1 szkl czarnej porzeczki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 l. wody

Owoce przebieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem. Możemy dodać cynamon lub cukier waniliowy. Na gotującą się wodę wrzucamy owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 min. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia i naciągnięcia. Pijemy schłodzony.

Sok z aronii

Składniki:

  • 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
  • 6 l. wody
  • Liście wiśni około 5 dkg
  • Świeży imbir 5-10 dkg
  • Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
  • Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
  • Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
  • 0,5-0,9 litra miodu

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Dodajemy miód i ponownie przegotowujemy. Usuwamy szumowinę i wrzące przelewamy do wyparzonych słoi lub butelek. Zakręcamy.

Sok z aronii II

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 400 g cukru
  • 250 ml wody
  • 1 duża cytryna

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Rozmrożone owoce aronii wrzucamy do garnka i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Z cytryny wyciskamy sok i wraz z wodą i cukrem dodajemy do owoców. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Odcedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. Zamiast cukru możemy do dosłodzenia soku użyć soku z winogron.

Nalewka lecznicza z aronii

Składniki:

  • 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
  • 6 l wody
  • Liście wiśni około 5 dkg
  • Świeży imbir 5-10 dkg
  • Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
  • Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
  • Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
  • 0,5-0,9 litra miodu
  • Litr spirytusu

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Podgrzewamy całość do maksimum 40 stopni. Rozpuszczamy miód i dodajemy spirytus. Otrzymujemy około 8 litrów delikatnej nalewki o leczniczym działaniu.

Dżem aroniowo-owocowy

Składniki:

  • 3 kg owoców aronii
  • 2 kg cukru
  • 3 kg truskawek (lub innych owoców jak wiśnie,
  • porzeczki, maliny itp.)
  • 6 torebek substancji żelującej (np. Żelfix 3do1, Dżemix
  • 3do1)

Owoce aronii umyć i jeśli chcemy aby pozbawić je części naturalnej goryczki powinniśmy zamrozić je na kilka dni. Aronię włożyć do garnka doprowadzić do zagotowania i przez około 30 minut gotować na wolnym ogniu. Następnie garnek odstawić do ostygnięcia do takiej temperatury aby można przełożyć aronie do miksera i dokładnie ją rozbić do jednolitej masy. Zmiksowaną aronię przekładamy ponownie do garnka dokładamy truskawki lub inne owoce, ponownie doprowadzamy do zagotowania następnie dosypujemy cukier i substancję żelującą, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut i gorące przekładamy do słoiczków.

Dżem tak przyrządzony ma tą zaletę, że dość twarde skórki i nasiona aronii są rozbite a owoce truskawek czy malin są w dużych kawałkach. Ponadto rozbicie nasion aronii uwalnia zawarte w nich bardzo cenne kwasy tłuszczowe które w przypadku nie rozdrobnienia nasion mogłyby być nie przyswojone przez organizm.

Ze względu na to że owoce aronii zbieramy na przełomie sierpnia i września a truskawki czy wiśnie zbierane są znacznie wcześniej należy albo zamrozić aronię i przetrzymać do następnego roku w celu połączenia ze świeżymi truskawkami albo zamrozić truskawki i przetrzymać je w zamrażarce do zbiorów aronii.

Chutney z aronii

Składniki:

  • 3 kg owoców aronii
  • 6 sporych gruszek
  • 150 gr cukru
  • 4 czerwone cebule
  • 1/2 szkl. octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta kardamonu, 2 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren gorczycy, szczypta
  • imbiru
  • szczypta soli
  • Masło

Chutney idealnie nadaje się do wielu rodzaju mięs (polecamy szczególnie drób), jak również jako dodatek do kanapek. Ma lekko kwaskowo-słodkawy smak.

Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Aronię wrzucamy do garnka dodajemy cukier i włączamy na niewielki gaz. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Cebulkę dodajemy do aronii. Wkrawamy również obrane gruszki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy do owoców wraz z octem. Dusimy ok 60 minut. Chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.

Galaretka aroniowa

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 l wody
  • 1 spora cytryna
  • 400 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Galaretka aroniowa idealnie pasuje zarówno do deserów jak i dodatek do sera.

Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.

Do masy owocowej dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy.

Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia.

Syrop z aronii i mięty

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 3 l wody
  • 1 spora cytryna
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 3 kg cukru

Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.

Owoce aronii, cukier i wodę gotujemy przez 60 min. Do garnka wrzucamy gałązki mięty i pozostawiamy najlepiej na noc do ostygnięcia

Do masy owocowej dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok 15 min. Odcedzamy, gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików

Nie ma konieczności pasteryzowania soku.

Sos z aronii z winem

Składniki:

  • 250 g konfitury lub dżemu z aronii
  • kieliszek wytrawnego wina czerwonego
  • 3 łyżki cukru

W rondelku dusimy konfiturę z winem i cukrem na niewielkim ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Podajemy z mięsem lub serami.

Nalewka z aronii bez gotowania

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l miodu (nie gryczany)
  • 250 g cukru

Owoce zamrażamy na 2-3 dni. Rozmrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok. 3 tyg. Po 3 tygodniach odcedzamy spirytus i zasypujemy owoce cukrem. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzamy sok i wyciskamy owoce przez szmatkę.

W garnku w niskiej temperaturze podgrzewamy miód i dodajemy do soku i spirytusu. Przelewamy do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 6 miesiącach

Sok dla leniwych

Sok dla tych, którzy nie mają czasu. Nie wymaga dużo pracy.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 500 g cukru
  • 1 l wody
  • ulubione przyprawy: cynamon, goździki, kardamon

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Mrożoną aronię wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Owoce gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Odcedzamy. Pozostałe na sicie owoce aronii jeszcze rozgniatamy, aby wydobyć z nich większą ilość soku.

Sok zlewamy do garnka i dodajemy cukier oraz przyprawy. Gotujemy ponownie ok. 10-15 min. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.np w piekarniku.

Zamiast cukru możemy do dosłodzenia soku użyć soku z winogron.

Marmolada z aronii i jabłek

Pyszna marmolada, idealna do nadziewania wypieków.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 500-750 g cukru
  • 250 ml wody
  • 6 jabłek
  • ulubione przyprawy: cynamon, goździki, kardamonn

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Mrożoną aronię wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Zalewamy wodą i dorzucamy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1-2h. Gotowanie marmolady, warto rozłożyć na dwa dni, wtedy smak marmolady jest głębszy.

Wsypujemy do garnka 500 g cukru, dalej podgrzewamy ok 15-20 min. Próbujemy czy smak marmolady jest dla nas dobry. Jeśli marmolada jest zbyt kwaskowa, dodajemy resztę cukru.

Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.