Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego, które w ogóle lub tylko w nieznacznym stopniu ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. W jego skład wchodzi celuloza, lignina, hemiceluloza, guma, śluz i pektyny. Błonnik pokarmowy możemy podzielić na rozpuszczalny, ulegający rozpuszczeniu w wodzie oraz nierozpuszczalny. W owocach w większości występuje błonnik rozpuszczalny, chociaż w niektórych owocach w tym np. śliwce czy aronii, możemy znaleźć oba rodzaje błonnika.
Błonnik owocowy ma bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka.
Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO, dzienne spożycie błonnika u osoby dorosłej powinno wynosić 20-40g, jednak w krajach rozwiniętych, gdzie je się przetworzoną żywność, mało kto dostarcza taką ilość błonnika. Dla przykładu w Afryce, dzienne spożycie błonnika wynosi aż 60 g.
Zwiększenie dziennej konsumpcji błonnika owocowego o 10g, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelit aż o 23%.
Warto wprowadzić błonnik do naszej codziennej diety, jednak nie przekraczajmy dziennej dawki. Nadmierne spożycie błonnika może powodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki a nawet problem z wchłanianiem tłuszczów a przez to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wysuszone i zmielone wytłoki owoców aronii, zawierają aż 85% błonnika, z czego 82% to błonnik nierozpuszczalny. Świeże owoce aronii to źródło 56g/kg błonnika. Co ciekawe, w Niemczech produkowana jest „mąką” aroniowa, otrzymywana poprzez mielenie wysuszonych wytłoków owoców aronii. Mąka aroniowa wykorzystywana jest do produkcji wysokobłonnikowego pieczywa.