Błonnik w owocach

Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego, które w ogóle lub tylko w nieznacznym stopniu ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. W jego skład wchodzi celuloza, lignina, hemiceluloza, guma, śluz i pektyny. Błonnik pokarmowy możemy podzielić na rozpuszczalny, ulegający rozpuszczeniu w wodzie oraz nierozpuszczalny. W owocach w większości występuje błonnik rozpuszczalny, chociaż w niektórych owocach w tym np. śliwce czy aronii, możemy znaleźć oba rodzaje błonnika.

Błonnik owocowy ma bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka.

  • wiąże szkodliwe związki jak toksyny, metale ciężkie i pomaga w usunięciu ich z organizmu ;
  • pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu, trójglicerydów czy glukozy ;
  • przyspiesza perystaltykę jelit, stąd polecany bywa w odchudzaniu;
  • ułatwia wypróżnianie;
  • powoduje rozwój flory bakteryjnej jelit, tak ważnej dla prawidłowej pracy całego układu trawiennego;
  • zmniejsza poczucie głodu – składniki błonnika takie jak pektyna czy celuloza pęcznieją w żołądku, niwelując uczucie łaknienia 
  • zapobiega powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego

     

Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO, dzienne spożycie błonnika u osoby dorosłej powinno wynosić 20-40g, jednak w krajach rozwiniętych, gdzie je się przetworzoną żywność, mało kto dostarcza taką ilość błonnika. Dla przykładu w Afryce, dzienne spożycie błonnika wynosi aż 60 g.

Zwiększenie dziennej konsumpcji błonnika owocowego o 10g, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelit aż o 23%.

Warto wprowadzić błonnik do naszej codziennej diety, jednak nie przekraczajmy dziennej dawki. Nadmierne spożycie błonnika może powodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki a nawet problem z wchłanianiem tłuszczów a przez to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wysuszone i zmielone wytłoki owoców aronii, zawierają aż 85% błonnika, z czego 82% to błonnik nierozpuszczalny. Świeże owoce aronii to źródło 56g/kg błonnika. Co ciekawe, w Niemczech produkowana jest „mąką” aroniowa, otrzymywana poprzez mielenie wysuszonych wytłoków owoców aronii. Mąka aroniowa wykorzystywana jest do produkcji wysokobłonnikowego pieczywa.