Dżem aroniowo- owocowy

Składniki:

  • 3 kg owoców aronii
  • 2 kg cukru
  • 3 kg truskawek (lub innych owoców jak wiśnie, porzeczki, maliny itp.)
  • 6 torebek substancji żelującej (np. Żelfix 3do1, Dżemix 3do1)

Owoce aronii umyć i jeśli chcemy aby pozbawić je części naturalnej goryczki powinniśmy zamrozić je na kilka dni. Aronię włożyć do garnka doprowadzić do zagotowania i przez około 30 minut gotować na wolnym ogniu. Następnie garnek odstawić do ostygnięcia do takiej temperatury aby można przełożyć aronie do miksera i dokładnie ją rozbić do jednolitej masy. Zmiksowaną aronię przekładamy ponownie do garnka dokładamy truskawki lub inne owoce, ponownie doprowadzamy do zagotowania następnie dosypujemy cukier i substancję żelującą, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut i gorące przekładamy do słoiczków.

Dżem tak przyrządzony ma tą zaletę, że dość twarde skórki i nasiona aronii są rozbite a owoce truskawek czy malin są w dużych kawałkach. Ponadto rozbicie nasion aronii uwalnia zawarte w nich bardzo cenne kwasy tłuszczowe które w przypadku nie rozdrobnienia nasion mogłyby być nie przyswojone przez organizm.

Ze względu na to że owoce aronii zbieramy na przełomie sierpnia i września a truskawki czy wiśnie zbierane są znacznie wcześniej należy albo zamrozić aronię i przetrzymać do następnego roku w celu połączenia ze świeżymi truskawkami albo zamrozić truskawki i przetrzymać je w zamrażarce do zbiorów aronii.