Marmolada z aronii i jabłek

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 500 gr - 750 kg cukru
  • 250 ml wody
  • 6 jabłek
  • ulubione przyprawy: cynamon, goździki, kardamon

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Mrożoną aronię wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka.

Zalewamy wodą i dorzucamy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1-2h.

Gotowanie marmolady, warto rozłożyć na dwa dni, wtedy smak marmolady jest głębszy.

Wsypujemy do garnka 500 gr cukru, dalej podgrzewamy ok 15-20 min. Próbujemy czy smak marmolady jest dla nas dobry. Jeśli marmolada jest zbyt kwaskowa, dodajemy resztę cukru.

Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Mrożone owoce aronii dzem z aronii z jabłkiem