Sok z aronii

Składniki:

  • 4 kg owoców aronii najlepiej mrożonych
  • 6 l. wody
  • Liście wiśni około 5 dkg
  • Świeży imbir 5-10 dkg
  • Kilka goździków i kawałek cynamonu (niemielony)
  • Płaska łyżeczka kardamonu (najlepiej niemielony)
  • Sok z 3-4 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
  • 0,5-0,9 litra miodu

Owoce aronii zamrażamy na min. 2-3 dni. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.Zostawiamy do odstania do następnego dnia. Odcedzamy, z owoców aronii odciskamy resztę soku (można to zrobić praską do ziemniaków). Dodajemy miód i ponownie przegotowujemy. Usuwamy szumowinę i wrzące przelewamy do wyparzonych słoi lub butelek. Zakręcamy.