Dlaczego aronia nazywana jest superowocem?

owoce aronii

Super-jedzenie co to takiego?

Super-jedzenie (ang. super-food) to termin, który robi furorę w prasie czy mediach społecznościowych. W dobie sztucznie przetworzonej żywności, ubogiej w wartości odżywcze jak minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe itp., dostarczającej jedynie pustych kalorii, super-food to niezwykle ciekawa i zdrowa alternatywa.

Super-jedzenie to żywność bogata w liczne minerały i witaminy a do tego zwykle dość łatwo dostępna. Niektórzy proponują, aby żywność zaliczaną do tej grupy, umieszczać na skali pomiędzy zwykłym jedzeniem a ziołami.

Regularne spożywanie super-food, pozwala na zapobieganie lub wspomaga walkę z wieloma chorobami w naturalny sposób. W ten przyjemny sposób, jedząc możemy wspomóc swój organizm w walce z cukrzycą, astmą, cholesterolem, wysokim ciśnieniem, chorobami serca, nowotworami i wieloma innymi.

Do super-jedzenia zalicza się m.in. : jagody goji, jagody acai, spirulinę, zieloną herbatę matcha, chia (hiszpańską szałwię) itd. Do superfood z Polski zaliczamy: aronię, jarmuż, kapustę kiszoną, pokrzywę, len i olej lniany, kasze, czarnuszkę, mniszka lekarskiego.

Aronia superowoc

Powstała specjalna gałąź super-jedzenia, dla określenia bardzo wartościowych owoców – superowoc (ang. superfruit). To właśnie do tej konkretnej podgrupy zaliczymy naszą aronię.

Jej cudowne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami zarówno na zwierzętach jak i klinicznymi.

Dla przypomnienia, aronia to bogate źródło witamin: witaminy z grupy B, E, C, PP, A, P a także błonnika, pektyn, flawonoidów, garbników (to one odpowiadają za charakterystyczny smak), zawiera antocyjany.

Aronia może być wykorzystywana do leczenia lub zapobiegania chorobom takim jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, hemoroidy, rak, choroby Alzheimera i Parkinsona, problemy reumatyczne, problemy z oczami, infekcje dróg moczowych, alergie, choroby wątroby … Lista jest naprawdę długa i imponująca. Więcej o aronii jako super-owocu możesz przeczytać w książce prof. Iwony Wawer „Aronia superowoc”.

POWRÓT