Ciekawostki o oraz aktualności ze świata aronii

aronia, aronia melanocarpa

Infografika o aronii

Infografika o aronii, czyli dlaczego warto jeść aronię.

Więcej

uprawa aronii

Czerwiec w szkółce aronii Eggert

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszej szkółki. Czerwiec był bardzo gorącym miesiącem mimo to, sadzonki prezentują się okazale.

Więcej

aronia właściwości

Dlaczego aronia nazywana jest superowocem?

Super-jedzenie (ang. super-food) to termin, który robi furorę w prasie czy mediach społecznościowych. W dobie sztucznie przetworzonej żywności, ubogiej w wartości odżywcze jak minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe itp., dostarczającej jedynie pustych kalorii, super-food to niezwykle ciekawa i zdrowa alternatywa. Aronię zaliczamy do polskiego super-jedzenia a dokładnie super owoców.

Więcej

zawartość antocyjanów w warzywach i owocach

Zawartość antocyjanów w warzywach i owocach

Jaka jest zawartość antocyjanów w wybranych owocach i warzywach i jak na tym tle wypadają owoce aronii.

Więcej

rola antocyjanów

Aronia i antocyjany

Czym są antocyjany, jaki wpływ mają na nasze zdrowie, oraz o ich zawartości w owocach aronii.

Więcej

błonnik w owocach aronii

Zawartość błonnika pokarmowego w owocach

Błonnik pokarmowy to niezwykle ważny element diety człowieka. Przedstawiamy na infografice zawartość błonnika w 100 gramach owoców.

Więcej

metodyka integrowanej produkcji aronii

Metodyka Integrowanej Produkcji Aronii oficjalnie opublikowana

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) zatwierdziła i opublikowała Metodykę Integrowanej Produkcji Aronii, stworzoną przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W opracowaniu szczegółowo opisano m.in planowanie i zakładanie plantacji aronii, jej nawożenie, regulowanie zachwaszczenia, pielęgnację plantacji czy ochronę przed chorobami i szkodnikami jak i zasady na jakich będą wydawane certyfikaty Integrowanej Produkcji Aronii.

Więcej

błonnik owocowy

Błonnik w owocach

Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego, które w ogóle lub tylko w nieznacznym stopniu ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. W jego skład wchodzi celuloza, lignina, hemiceluloza, guma, śluz i pektyny. Błonnik pokarmowy możemy podzielić na rozpuszczalny, ulegający rozpuszczeniu w wodzie oraz nierozpuszczalny. W owocach w większości występuje błonnik rozpuszczalny, chociaż w niektórych owocach w tym np. śliwce czy aronii, możemy znaleźć oba rodzaje błonnika.

Więcej

aronia super owoc

Wznowienie książki prof. I. Wawer "Aronia superowoc"

Miło nam poinformować, że wznowiona została publikacja książki o aronii pt. „Aronia superowoc” pod redakcją prof. Iwony Wawer. Jednym ze współautorów pozycji jest mgr Piotr Eggert. Wznowienie książki było możliwe dzięki pozyskaniu przez Polskie Zrzeszenie Plantatorów Aronii środków z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej

metodyka uprawy aronii

Metodyka Integrowanej Produkcji owoców aronii

Prace nad stworzeniem, pierwszej w historii, Metodyki Integrowanej Produkcji owoców Aronii dobiegły końca. Program został opracowany w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierunkiem dr hab. Pawła Wójcika. Do zainicjowania projektu, oraz pozyskania środków z Ministerstwa Rolnictwa, przyczynił się klaster Zjednoczona Aronia. W konsultacjach merytorycznych brał także udział mgr inż. Piotr Eggert.

Więcej